Πηλός + Άμμος + Άχυρο = Σπίτι
/ εντατικό εργαστήριο φυσικής δόμησης


Μάθετε να χτίζετε όμορφα, ανθεκτικά, μακρόβια φυσικά κτίρια με απλά υλικά όπως το χώμα. Σ’ αυτό το πενθήμερο εντατικό εργαστήριο φυσικής δόμησης, θα εξερευνήσουμε όλες τις πτυχές κατασκευής ενός πηλόκτιστου κτιρίου συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων, τοίχων, στεγών και επιχρισμάτων. Επικεντρώνοντας ειδικά στην πλήθρα – ένα πανάρχαιο υλικό φτιαγμένο από πηλό άμμο και άχυρο, χτισμένο χωρίς καλούπια, που μπορεί να σχηματίσει καμπύλες, καμάρες, κόγχες και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε - θα εξερευνήσουμε επίσης άλλες συνταγές για υβριδικά φυσικά δομικά υλικά που είναι κατάλληλα για διαφορετικές περιπτώσεις. Τα πηλόκτιστα μπορούν κυριολεκτικά να χτιστούν δωρεάν και με την κατάλληλη φροντίδα, γερά θεμέλια, οροφή και επίχρισμα μπορούν να διαρκέσουν για αιώνες. Εκτός από τη πρακτική εξάσκηση, θα συζητήσουμε για όλες τις άλλες προϋποθέσεις που συνδέονται με την κατασκευή του σπιτιού όπως η χωροθέτηση, τα παθητικά ηλιακά συστήματα σχεδιασμού, η διαχείρηση νερού και τα συστήματα αποχέτευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα βιοκαυσίμων και το πιο σημαντικό, η αειφορία.

Ημερομηνίες και τοποθεσίες εργαστηρίου
4-8 Αυγούστου, στη Λευκάδα. Προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι 4 Ιουλίου, 2015
Δηλώστε συμμετοχή εδώ!

Οι ημερομηνίες των εργαστηρίων ανανεώνονται συνεχώς, επισκεφτείτε ξανά αυτή την ιστοσελίδα για νέα εργαστήρια ή εγγραφείτε στο τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο μας.
Τι να περιμένετε: Να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Αυτό περιλαμβάνει βροχή, ήλιο και φυσικά λάσπη! Ένα μεγάλο μέρος του έργου απαιτεί χειρονακτική εργασία, αλλά ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να εργάζονται όσο αισθάνονται άνετα. Θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, να σας προσφέρουμε μια ξεκούραστη και άνετη διαμονή. Ουσιαστικά ετοιμαστείτε για ένα διασκεδαστικό ταξίδι που συνδυάζει την εργασία με την κατασκήνωση !
Καθημερινό πρόγραμμα: Σύμφωνα με την εμπειρία μας, ένα κάπως ανορθόδοξο ημερήσιο πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά στα εργαστήρια φυσικής δόμησης, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των μαθημάτων. Εδώ είναι το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα, το οποίο μπορεί να αλλάξει κάπως, αν συλλογικά αποφασίσουμε να το τροποποιήσουμε:
8-9 π.μ. – Πρωινό
9-10:30 π.μ. – Πρωινή Εργασία α / διάλεξη
10:30-11:00 π.μ – Πρωινό Διάλειμμα
11:00 π.μ-12:30 μ.μ. – Πρωινή Εργασία β
12:30-3:00 μ.μ. – Μεσημεριανό Γεύμα
3:00-4:30 μ.μ. – Απογευματινή συζήτηση/εργασία
4:30-5:00 μ.μ. – Απογευματινό διάλλειμα
5:00- 6:30μ.μ. – Απογευματινή εργασία
6:30 μ.μ. – Δείπνο
Τα βράδια μπορεί να περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, βίντεο, μουσική, κλπ. Αν έχετε κάτι (ένα τραγούδι, ικανότητα, ταλέντο, κλπ.) που θα θέλατε να μοιραστείτε με την ομάδα, παρακαλούμε να το φέρετε μαζί.
Διαμονή / Διατροφή: Κάθε ημέρα του εργαστηρίου προσφέρονται στους συμμετέχοντες τρία χορτοφαγικά γεύματα (πρωινό μεσημεριανό και δείπνο) χωρίς χρέωση. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τυχόν αλλεργίες ή ιδιαίτερες προτιμήσεις/απαγορεύσεις σε τρόφιμα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές. Η δυνατότητα κατασκήνωσης προσφέρεται επίσης δωρεάν.
Εαν αποφασίσετε να μείνετε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο θα χρειαστεί να κανονίσετε οι ίδιοι τη διαμονή σας. Εφ'όσον μας ζητηθεί μπορούμε να παρέχουμε μια λίστα με ενοικιαζόμενα δωμάτια στην γύρω περιοχή. Όσον αφορά τις ανέσεις της κατασκήνωσης (τουαλέτες, ντους) θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι.
Άφιξη / Αναχώρηση: Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να έρθουν μια μέρα νωρίτερα από την έναρξη του εργαστηρίου, έτσι ώστε να έχουν χρόνο να οργανωθούν. Οι αναχωρήσεις έχουν προγραμματιστεί νωρίς την ημέρα που ακολουθεί την ολοκλήρωση του εργαστήριου ή αργότερα κατόπιν συμφωνίας με τον οικοδεσπότη.
Τι να φέρετε: Αντηλιακό / Ένα καλό καπέλο / Πρόχειρα ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν / Ανθεκτικά παπούτσια και λαστιχένια γάντια / Ό,τι εργαλεία πιστεύετε ότι μπορούν να φανούν χρήσιμα (θα είμαστε βέβαια προετοιμασμένοι) / Ενδιαφέροντα βιβλία. Επιπλέον, αν προγραμματίζετε να κατασκηνώσετε: Σκηνή / Υπόστρωμα / Υπνόσακους / Φουσκωτό στρώμα θαλάσσης για την υγρασία / Είδη προσωπικής υγιεινής και πετσέτα
Κόστος συμμετοχής/ Κρατήσεις
100 ευρώ (Προκαταβολή για κράτηση θέσης συμμετοχής)
150 ευρώ (Εκπτωτική τιμή για άνεργους, φοιτητές, πολύτεκνους και αγρότες)
300 ευρώ (Κανονική τιμή για αυτό το εργαστήριο)
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες δυνατότητες εκπτώσεων .


Ενδιαφέρεστε να γίνετε ο οικοδεσπότης ενός εργαστηρίου; Αν θέλετε και εσείς να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να γίνετε ο οικοδεσπότης ενός εργαστηρίου, επικοινωνήστε στο : workshop@ecoart.gr

 

 ;

 

 

 

 

 

english